Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 32 людини

Учнівське самоврядування

Дата: 2 жовтня 2019 о 08:20, Оновлено 10 жовтня 2019 о 10:58
Автор: Куява О. В.
259 переглядів

Серед безлічі дитячих занять у навчальному закладі важливе місце відводиться учнівському самоврядуванню.
Наша команда - весела та дружня!
Ми всі різні- і це чудово! Ми народились в різний час, в різних сімʼях, полюбляємо різну їжу та слухаємо різну музику. Але у нас є одне спільне – наша команда! Ми її основа, ми – це учнівське самоврядування школи.
Ми юні, але дуже активні. Ми вчимося один у одного і ростемо разом. Ми всі рівні і цінуємо ідеї та думки кожного. Будь-яка думка висловлюється вголос. Кожна ідея має право на життя. Навіть сама, здавалося б, безглузда ідея - може виявитися геніальною. Ми живемо за правилом троьх літер «Н» - Немає Нічого Неможливого.
Ми радіємо успіхам один одного - адже успіх кожного із нас - це успіх усієї команди! Гордість нашої школи!
Ми впевнені, що нудьгувати з нами вам не доведеться!

Учнівське самоврядування – не засіб звільнення учителів від педагогічних обов’язків і завантаження ними учнів - це спроба розширити діапазон діяльності дорослих і дітей – членів єдиного колективу, можливостей для їхньої співдружності, творчого пошуку і ініціативи, засіб навчитися жити і працювати за законами демократичного суспільства.

Протягом навчального року, роботу учнівського самоврядування  можна назвати ефективною. Комісії працювали на належному рівні та допомагали в організації виховної роботи в школі. А козацька рада  намагалася  працювати ,як  організаційний орган учнівства в школі.

Діяльність учнівського самоврядування  здійснюється за чітко складеними планами :засідань козацької ради  та комісій.

Вміння планувати та організовувати роботу шкільного колективу показали: Нечипорук Марія, Куява Тетяна,  Маковецька Надія, хоча досвід планування ще не великий ,але дуже важливо ,що діти набули  якостей лідерів, відповідальності, самостійності, ініціативності, вміння аналізувати та приймати рішення. Актив козацької ради бере активну участь у районних заходах, а саме зустріч з лідерами сусідніх шкіл, району,  волонтерами, де досить гідно захищають нашу школу.

Учні , які входять до складу козацької ради ,набули вже деякого досвіду в плануванні.

Так, були запропоновані нові види організації дозвілля учнів Стеренчуком М., перевірка підручників проводилась під керівництвом навчальної комісії.

Засідання активу, навчання активу проводились за планом , який включає теоретичні, практичні питання ,практичні заняття,активні форми роботи.

На засіданнях активу розглядались такі питання:

-затвердження плану проведення засідань активу на 1 та 2 півріччя;

-результати проведення рейдів –перевірок, огляду куточків ,та озеленення кімнат ;

-визначення завдань щодо роботи комісій ,затвердження планів роботи комісій ;

-розроблені алгоритми ,де чітко були вказані задачі ,обов’язки лідера, кожної комісії ;

Проведення акцій «Подаруй дитині радість» ( збір коштів)

Чимало цікавих і корисних справ проходить у школі на повному самоврядуванні учнів. Проведення святкових та робочих лінійок,випуск стінгазет ,рейди перевірки ,пошукова діяльність.

Щороку в школі проводиться конкурс « Новорічний подарунок». Була також відмічена в районі структура нашої дитячої організації. Створена презентація волонтерського загону « Милосердя» - яку представив на звіті гетьман нашої школи  Нечипорук М.

І для мене ,як організатора,важливо ,що самостійна діяльність дітей не закінчується на проведенні конкурсів та дискотек, хоча це служить розвитку відповідальності за доручену справу, а з’являються і організовуються учнями нові форми роботи:

-рейди –перевірки стану підручників, озеленення класних кімнат ,волонтерська допомога.

Адже діти ростуть не тільки на навчанні ,але й під час виконання різноманітних доручень, приймаючи участь у різних видах діяльності та вчаться  пізнавати життя.

Були організовані традиційні акції, декади ( згідно плану).

Ми знаємо ,що традиція чергування в нас є, але разом з тим стало очевидним внесення необхідних коректив. Так для більш злагодженої роботи на засіданнях козацької ради складаємо графіки  чергування, як по школі так і по їдальні, де кошові мають  донести до класних колективів.

Головна проблема, над якою ми працюємо це те ,щоб учорашні чергові передавши чергування другому класові ,самі не ставали ,якщо не порушниками поведінки , але в деяких випадках байдужими спостерігачами до того ,що робиться навколо. Найкраще  проводилось чергування учнями 9 класу. Так, як вони починають чергувати перший рік – ставляться до цього з більшою відповідальністю.

Так на повному учнівському самоврядуванні було проведено багато тематичних свят ,лінійок які характеризуються складністю побудови ,та мають змістовне наповнення.

Це свята присвячені Дню працівників освіти,захисникам Вітчизни,святу жінок , до свята Св.Валентина ,Свято козацької республіки ,свято першого та останнього дзвоника. Поряд з цим були організовані конкурсні програми дискотеки ,виставки дитячої творчості, які слугують розвитку організаційних навиків ,розвитку фізичних якостей ,виховують почуття колективізму,відповідальності за доручену справу.

Особливої уваги заслуговує центр Милосердя важко було зрозуміти дітям для чого виник цей центр та які його завдання , які форми роботи застосовувати. Але це було в тому році ,учні робили перші кроки .

Вважаю ,що учнівське самоврядування спрацювало на достатньо дієвому рівні,хоч були досягнення ,та ще є недоліки. Тому в навчальному році учнівське самоврядування працюватиме за такими ж принципами ,та над вирішенням наступних проблем:

-підвищення рівні вихованості учнів ,

-над розробкою положення про преміювання та винесення штрафних санкцій за виконання творчих доручень учнями;

-залучення дітей до активної екологічної діяльності;

-привернути увагу учнів до життєвих проблем пенсіонерів ,ветеранів війни, учасників АТО;

-залучити батьків у виховний процес ,як рівноправних учасників;

-організація змістовного відпочинку школярів.

Моє завдання, як педагога –організатора ,полягає в тому ,щоб робота учнівського самоврядування була направлена так ,щоб від рівня ,коли рішення приймається з ініціативи дорослих разом із дітьми до того рівня коли рішення ,що приймаються з ініціативи дітей під керівництвом дорослих, коли ініціатива належить дітям ,вони беруть активну участь у процесі прийняття рішень,але під керівництвом дорослих.

Лише через особисту участь вони можуть розвинути власні здібності і навички ,сформувати життєві цілі самоствердитись і самореалізуватись, а допомогти їм – наше завдання , завдання всього педагогічного колективу.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.